Η έγκαιρη προετοιμασία της χώρας για πήδημα στην νέα εποχή του 5G, η οποία χώρα λόγω της αρχιτεκτονικής της απαιτεί συγκεκριμένες τοπολογίες δικτύων. Όπως υπογραμμίζεται από την ηγεσία του υπουργείου, Μιλούσαμε για δίκτυο 3G, ενώ τώρα ετοιμαζόμαστε να πάμε για το 5G.

ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας και η συμμετοχή της στην βιομηχανική επανάσταση εδράζεται στην ταχύτατη και χωρίς χρονοτριβές επένδυση σε δίκτυα νέας γενιάς ασύρματων τεχνολογιών. Για τα smartphones κινητά τηλέφωνα το 5G θα εγγυάται τεράστιες ταχύτητες μετάδοσης data.

 Στην Ελλάδα για τα κινητά τηλέφωνα έχουμε περίπου 16.500 κεραίες αυτήν την στιγμή σε 14.500 τοποθεσίες. Περίπου 9.500 μεγάλες, οι υπόλοιπες μικρές. Η μικρή φτάνει σε εμβέλεια σήματος 1 χιλιόμετρο, οι πιο μεγάλες τα 2, τα 3, ακόμη και τα 10 χιλιόμετρα εμβέλεια σήματος.

Ωστόσο, επειδή το 5G θα εγγυάται τεράστιες ταχύτητες μετάδοσης data, σε λίγα χρόνια τα κινητά τηλέφωνα δεν θα χρειάζονται τόσο αυξημένα τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς αντί να τρέχουν τα ίδια τις εφαρμογές, θα τις «στριμάρουν» από το δίκτυο μέσω cloud, Αυτό σημαίνει, επιπροσθέτως, ότι οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν συσκευές τόσο συχνά όσο το κάνουν σήμερα, αφού τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κινητών δεν θα χρειάζεται να αναβαθμίζονται κάθε τόσο, ώστε να προσαρμόζονται (και) στις ανάγκες των εφαρμογών οι οποίες πλέον θα βρίσκονται στο cloud.

Ενώ οι εφαρμογές αυτές καθαυτές θα λειτουργούν σε πανίσχυρους υπολογιστές εγκατεστημένους μακριά από τη συσκευή. Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο πρόεδρος της Qualcomm, της εταιρείας που κατασκευάζει τα ολοκληρωμένα τσιπάκια για τα κινητά, και οι συνέπειες αυτής της αλλαγής θα είναι τεράστιες και για τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία πλέον θα χρειάζονται απλώς βασικούς επεξεργαστές, τα απαραιτητα 5G modems και... καλές οθόνες και μπαταρίες.

(Σήμερα, τα smartphones είναι πανίσχυροι κυριολεκτικά φορητοί υπολογιστές, με τεχνικά χαρακτηριστικά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και αυτά desktop υπολογιστών, ειδικά όσον αφορά στα τσιπάκια-επεξεργαστές και στις μνήμες.Ο λόγος; Τα κινητά μας πρέπει να είναι πολύ ισχυρά, ώστε να μπορούν να «τρέξουν» τις εφαρμογές που έχουμε αποθηκευμένες σε αυτά παιχνίδια, social media, κλπ).